ΗΠΑ: Αναστολή του φόρου στα καύσιμα για τρεις μήνες ζητά από το Κογκρέσο ο Τζο Μπάιντεν

0
36

Την προσωρινή αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου στα καύσιμα ζήτησε ο πρόεδρος Μπαίντεν από το Κογκρέσο, με στόχο να μειωθούν οι τιμές και να ανακουφιστούν τα αμερικανικά νοικοκυριά εν μέσω των αυξημένων μετακινήσεων της καλοκαιρινής περιόδου.

Για την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής του ομοσπονδιακού φόρου που φτάνει τα 18,4 σεντς ανά γαλόνι στην βενζίνη και στα 24,4 σεντς στο ντίζελ, η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από το Κογκρέσο.

Το αίτημα του Αμερικανού προέδρου αφορά και τις πολιτειακές κυβερνήσεις, που είναι υπεύθυνες για τους τοπικούς φόρους στα καύσιμα, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι υψηλότεροι και από την επιβάρυνση της ομοσπονδιακής φορολόγησης. Αν και κάποιες πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη και το Κονέκτικατ, έχουν ήδη προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή τους.

Πάνω από τα 5 δολάρια το γαλόνι 

Αν και οι τιμές στα καύσιμα έχουν πάρει την ανιούσα εδώ και μήνες, μετά το ξέσπασμα του πολέμου, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ πάνω από τα 5 δολάρια το γαλόνι, γεγονός που θίγει την δημοτικότητα της κυβέρνησης και του Μπάιντεν προσωπικά, ενώ απασχολεί και τους βουλευτές των Δημοκρατικών, που σε λίγους μήνες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την μάχη της κάλπης των ενδιάμεσων εκλογών. Ωστόσο, δεν είναι διόλου βέβαιο πως η πρόταση για αναστολή της φορολόγησης θα περάσει από το Κογκρέσο.

Βουλευτές και από τα δύο κόμματα εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν το μέτρο θα έχει αποτέλεσμα, στερώντας συνάμα σημαντικά έσοδα για τα κρατικά ταμεία σε ένα διάστημα που τα δημοσιονομικά στοιχεία δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Ενδεικτικά μια τρίμηνη αναστολή του φόρου, μέχρι το Σεπτέμβριο, εκτιμάται πως θα στερήσει στο Highway Trust Fund περίπου 10 δισ. δολάρια.

Πολλοί βουλευτές και Γερουσιαστές θεωρούν πως η κυβέρνηση πρέπει να στρέψει τα βέλη της στις πετρελαϊκές εταιρείες και τα υπερκέρδη που έχουν συσσωρεύσει.

Πάντως, ο Λευκός Οίκος δραστηριοποιείται και στην κατεύθυνση αυτή. Μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πλανητάρχη με τους επικεφαλής των μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών της χώρας, παρουσία και της υπουργού Ενέργειας. Στη συνάντηση ο κύριος Μπάιντεν θα φέρει τις εταιρείες προ των ευθυνών τους για την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ