Εμπόδια φαίνεται ότι θα προβάλει η Τουρκία στην προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την αντίθεσή του στην προοπτική αυτή, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ήταν λάθος της Τουρκίας στο παρελθόν που δέχτηκε την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας.

«Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά η πρόθεσή μας δεν είναι θετική» δήλωσε εξερχόμενος από το τέμενος όπου πήγε για την προσευχή της Παρασκευής.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε παραλληλισμό της περίπτωσης ένταξης στο ΝΑΤΟ των δύο σκανδιναβικών χωρών με την επιστροφή της Ελλάδας, το 1980, στο στρατιωτικό σκέλος, από το οποίο είχε αποχωρήσει διαμαρτυρόμενη για την εισβολή στην Κύπρο.

«Παλαιότερα, προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν λάθος σχετικά με την Ελλάδα στο θέμα του ΝΑΤΟ. Ξέρετε τη στάση της Ελλάδας ενάντια στην Τουρκία. Δεύτερον, δεν θέλουμε να κάνουμε λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι φιλόξενες προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι οποίες μάλιστα γίνονται δεκτές και στα κοινοβούλια τους», είπε ο Ερντογάν.

Διάχυτη είναι μεταξύ συγκεκριμένων πολιτικών κύκλων στην Τουρκία η πεποίθηση ότι η νεόκοπη τότε στρατιωτική κυβέρνηση των πραξικοπηματιών στρατηγών, υπό τον Κενάν Εβρέν, δεν είχε διαπραγματευτεί ικανοποιητικά υπέρ των συμφερόντων της Τουρκίας την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και είχε συναινέσει υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι αναφορά επίσης του Τούρκου προέδρου σε τρομοκρατικές οργανώσεις αφορούσε κυρίως σε μέλη κουρδικών οργανώσεων που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στις σκανδιναβικές χώρες -και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια έχουν βρει καταφύγιο στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά πολλοί Τούρκοι πολιτικοί εξόριστοι που πρόσκεινται στον ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Στις δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στράφηκε και εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή εξαίρεσε τους Κούρδους του YPG στη βόρεια Συρία από το εμπάργκο όπλων.

«Καταρχάς, το YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση και το YPG είναι για εμάς ό,τι είναι και το PKK (οργάνωση των Κούρδων ανταρτών στην Τουρκία). Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε αυτό το λάθος της Αμερικής. Η Αμερική έχει δώσει κάθε είδους οικονομική υποστήριξη παρά την τρομοκρατική οργάνωση PKK, παρά τις οργανώσεις (της) στη βόρεια Συρία. Με φορτηγά έστελνε εξοπλισμό και πυρομαχικά. Τώρα ακούμε πάλι ανάλογα πράγματα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε στη βόρεια Συρία ό,τι κάνουμε στο βόρειο Ιράκ» ανέφερε. Είπε ωστόσο ότι είναι νωρίς ακόμη για να αντιδράσει η Τουρκία προτού τοποθετηθεί επίσημα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ