Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αφήσει στη χώρα μας, δυστυχώς, εκατοντάδες νεκρούς, αλλά και χιλιάδες ασθενείς, άλλους βαριά, άλλους ήπια και άλλους δίχως συμπτώματα. Ωστόσο, το τίμημα δεν μένει εκεί. Ο εμπορικός κόσμος σε όλες τις εκφάνσεις του (λιανεμπόριο, εστίαση κ.λπ.) μπορεί, πλέον, να καταχωρηθεί και εκείνος ως «ασθενής» και μάλιστα με βαριά συμπτώματα, ειδικά μετά και το νέο lockdown.

Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου, πρόεδρο του Συλλόγου Οπτικών – Οπτομετρών Ελλάδος και αντιδήμαρχο Αμαρουσίου Γιάννη Νικολαράκο, προκειμένου να πληροφορηθεί από έναν καθ’ ύλην αρμόδιο την κατάσταση τόσο στη χώρα, όσο και στο Μαρούσι. Ο ίδιος δεν «μάσησε» τα λόγια του. Κάνει λόγο για «οικονομικό πλήγμα, ένα βήμα πριν το οικονομικό αδιέξοδο και κατάρρευση» του εμπορικού κόσμου, δηλώνει ότι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης δεν επαρκούν και εκφράζει την ανησυχία του για την επόμενη ημέρα, αμφιβάλλοντας για το αν αυτή θα βρει όλα τα καταστήματα ανοιχτά.

Παράλληλα, μιλά για την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει ο Δήμος, στο μέτρο που του αναλογεί, για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και την κατάσταση στους τομείς του αθλητισμού και του πολιτισμού, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που έκλεισαν.

Κύριε Νικολαράκο, οι εξελίξεις τρέχουν με γοργό ρυθμό κι αυτή η μικρή συζήτηση που επρόκειτο να κάνουμε με αφορμή τα υγειονομικά μέτρα της 3ης Νοεμβρίου, πλέον γίνεται υπό τις συνθήκες του νέου lockdown. Έτσι, στα καταστήματα της εστίασης και της διασκέδασης που παραμένουν κλειστά, προστέθηκαν και τα εμπορικά καταστήματα. Τι συνεπάγεται αυτό για το σύνολο του εμπορικού κόσμου και της οικονομίας της χώρας, κατά τη δική σας άποψη;

Οι εποχές που ζούμε είναι πρωτόγνωρες. Ποτέ κανείς δεν περίμενε ότι θα υπάρχουν τέτοια μέτρα παγκοσμίως προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία μας. Συνεπώς, προτεραιότητα έχει να μην ασθενήσουμε και να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας, για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Ως προς το κλείσιμο της αγοράς, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δυσάρεστη.

Μετά από 10 χρόνια κρίσης, το λιανεμπόριο έχει αιμορραγήσει αρκετά και τα δύο lockdown ήρθαν για να αποτελειώσουν ό,τι άρχισε η κρίση πριν πολύ καιρό. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές που θα δυσκολευτούν να μείνουν ανοιχτές και όσες στο τέλος τα καταφέρουν, το οικονομικό πλήγμα θα είναι τεράστιο. Μεταξύ άλλων, το κράτος χάνει και αυτό από εισφορές, φορολογία, ΦΠΑ κ.ά. Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή μας οδηγεί όλους σε οικονομικό αδιέξοδο.

Σας ικανοποιούν τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση; Και τι περισσότερο θα ζητούσατε προκειμένου να απορροφηθούν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα οι νέοι «κραδασμοί» στο εμπόριο;

Πριν από όλους πρέπει να προστατευτούν οι εργαζόμενοί μας. Άρα είναι σωστό το μέτρο του επιδόματος που θα πάρουν προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξουν προβλέψεις και για τις επιχειρήσεις. Μια επιχείρηση, όταν κλείνει για ένα μήνα, δεν χάνει ένα μισθό που θα έπαιρνε ο επιχειρηματίας, χάνει έναν ολόκληρο τζίρο με τον οποίο θα πλήρωνε όλες τις υποχρεώσεις της επιχείρησης όπως ενοίκιο, ΔΕΚΟ, δάνεια, ρυθμίσεις στο Δημόσιο και πολλά άλλα.

Τα λεφτά για αυτόν τον μήνα χάθηκαν, αλλά όλες αυτές οι υποχρεώσεις μετατέθηκαν και θα πρέπει να πληρωθούν από χρήματα που δεν εισπράχτηκαν. Η οικονομική κατάρρευση είναι πολύ κοντά και ζητάμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι. Για παράδειγμα, στο Βέλγιο, που είναι μια χώρα παρόμοια με τη δική μας σε πληθυσμό, η κυβέρνηση έδωσε άμεση βοήθεια 4.000 € σε κάθε κατάστημα που έκλεισε υποχρεωτικά, για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες που δημιουργήθηκαν. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει την αγορά με «ασπιρίνες» ενώ χρειάζεται επειγόντως «χειρουργείο».

Ως πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου, ποια είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος της πόλης, καταστηματάρχες και υπάλληλοι, από τα νέα αυτά μέτρα;

Το Μαρούσι δεν αποτελεί εξαίρεση από τις άλλες αγορές της χώρας. Πλήττεται και αυτό με τον ίδιο βάναυσο τρόπο όπως όλες οι άλλες περιοχές. Η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο των καταστημάτων για τα μαγαζιά του Αμαρουσίου σημαίνει στασιμότητα και συσσώρευση χρεών. Δεν είμαι σίγουρος πόσα καταστήματα θα ανοίξουν μετά το lockdown και αν ανοίξουν, πόσο θα αντέξουν. Κατανοώ ότι προέχει η υγεία μας, όπως επίσης κατανοώ ότι βρίσκομαι σε μια χώρα δύο ταχυτήτων, όπου υπάρχουν εργαζόμενοι για τους οποίους δεν μεταβάλλεται τίποτα οικονομικά κατά την περίοδο της καραντίνας και εργαζόμενοι οι οποίοι, στην καλύτερη περίπτωση θα δυσκολευτούν πολύ και στη χειρότερη θα καταστραφούν.

Πιστεύετε ότι αν οι εκπτώσεις συνεχίζονταν, θα υπήρχε κάποια ανακούφιση στο τοπικό εμπόριο; Έχετε κατ’ επανάληψη δηλώσει κατά των εμβόλιμων εκπτώσεων.

Οι εκπτώσεις έχουν ένα νόημα όταν γίνονται 2 φορές τον χρόνο και είναι συμφέρουσες για τον πελάτη αλλά και για τον έμπορο. Όταν αυτό γίνεται όλο τον χρόνο, σταματάμε να μιλάμε για εκπτώσεις και μιλάμε για πλασματικές αρχικές τιμές των προϊόντων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι όροι «εκπτώσεις» και «προσφορές» να έχουν χάσει πια το νόημά τους.

Τα καταστήματα λιανικής οφείλουν να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε τιμές που ορίζει η αγορά χωρίς αισχροκέρδεια και να πουλάνε ακόμα και κάτω του κόστους την περίοδο των εκπτώσεων, προκειμένου να μαζέψουν χρήματα και να τα επενδύσουν στην επόμενη σεζόν. Αυτό πια δεν γίνεται και οι κανόνες της αγοράς έχουν εξαφανιστεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και χαμηλής ποιότητας προϊόντων.

Εκτός από πρόεδρος του ΕΣΑΜ, είστε εξέχον μέλος της διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου. Τι έχετε συζητήσει με τον δήμαρχο Θεόδωρο Αμπατζόγλου ως προς τις δυνατότητες στήριξης της τοπικής αγοράς σε αυτή τη νέα δύσκολη περίοδο; Και τι εικόνα έχετε ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων που είχε λάβει ο Δήμος στο πρώτο lockdown; Θα κινηθείτε στο ίδιο μήκος κύματος και αυτή τη φορά;

Ο Δήμος Αμαρουσίου ακολουθεί τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την κυβέρνηση για την πανδημία. Για την περίοδο του lockdοwn τα καταστήματα δεν θα επιβαρυνθούν με δημοτικά τέλη. Καταλαβαίνω ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπίσουμε την άσχημη κατάσταση που έχουμε περιέλθει, αλλά είναι μια προσπάθεια του Δήμου να είναι κοντά στις επιχειρήσεις. Επίσης, όπως μετά από το προηγούμενο lockdown έτσι και μετά από αυτό, ο Δήμος δίνει τη δυνατότητα στα καταστήματα εστίασης να επεκτείνουν τα τραπεζοκαθίσματα, έτσι ώστε να κρατηθούν οι αποστάσεις και να μπορέσουν τα μαγαζιά να δουλέψουν. Τέλος, πιστεύουμε ότι ο χριστουγεννιάτικος στολισμός του Αμαρουσίου θα βοηθήσει την ψυχολογία των εμπόρων αλλά και των δημοτών.

Ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού, ποιες είναι οι επιπτώσεις των νέων περιοριστικών μέτρων στα προγράμματα του Δήμου και ποιες οι πρώτες ενέργειές σας για να μείνετε σε επαφή με τους δημότες;

Δυστυχώς, από τα πρώτα πράγματα που ήμασταν αναγκασμένοι να αναστείλουμε λόγω πανδημίας ήταν όλες οι

αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Είχαμε προγραμματίσει πολλά πράγματα, μεταξύ άλλων μια μεγάλη συναυλία συμφωνικής ορχήστρας, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, εκδηλώσεις στη Βορέειο Βιβλιοθήκη και πολλά άλλα. Αυτό που τώρα προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δραστηριοποιηθούμε στο διαδίκτυο.

Ο Δήμος Αμαρουσίου διαθέτει κανάλι στο youtube και μέσα από αυτό θα προβάλει δράσεις και εκδηλώσεις. Θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε πολιτιστικά με τους δημότες με τη βοήθεια της τεχνολογίας προκειμένου να κάνουμε πιο ευχάριστη την παραμονή τους στο σπίτι κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Επίσης, αυτός είναι ένας τρόπος να βοηθήσουμε τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν, έτσι ώστε να μείνουν και αυτοί ζωντανοί κατά το διάστημα αυτής της υγειονομικής κρίσης. Εύχομαι όλο αυτό να τελειώσει σύντομα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Μένουμε σπίτι. Κρατάμε αποστάσεις. Μένουμε ασφαλείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here