Στην “πρίζα” μπαίνουν οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Εθνική Οδό, Ραφήνα, Λαύριο και Λ.Βουλιαγμένης. Τι προβλέπει το σχέδιο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, το 2022 θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού. Μέχρι τότε θα έχει αποφασιστεί το μοντέλο, η χρηματοδότηση και ο τρόπος κατασκευής των κατασκευών.

Η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης

Παράλληλα τρέχει η πρώτη επέκταση που ήδη έχει προγραμματιστεί να δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του 2021. Αφορά στην επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, η οποία με αστική σήραγγα 2,1 χιλιομέτρων θα φτάσει μέχρι την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Λυκόβρυσης. Το έργο αυτό θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση του τμήματος Κηφισίας-Μεταμόρφωση και ιδιαίτερα τον κόμβο Μεταμόρφωσης που σήμερα μπλοκάρει τις ώρες αιχμής. Πιο απλά, τα οχήματα θα μπορούν να εξέρχονται και να εισέρχονται στην Αττική Οδό από το βορρά παρακάμπτοντας τον κόμβο Μεταμόρφωσης.

Το έργο της Λεωφόρου Κύμης είναι συνολικού μήκους 3,8 χιλιόμετρα και προϋπολογισμού 370 εκατομμυρίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ.Καραγιάννη, πάνω από 30.000 οχήματα θα περνούν από αυτόν τον δρόμο, ενώ έχουν προβλεφθεί και έργα ανάπλασης και πρασίνου περίπου 30 στρεμμάτων, σε συνδυασμό με τα αντιπλημμυρικά έργα.

Οι επεκτάσεις προς Ραφήνα και Λαύριο

Οι επεκτάσεις προς Ραφήνα και Λαύριο θα γίνουν ως έργα συνδυασμένων μεταφορών καθώς θα γίνει παράλληλη οδική και σιδηροδρομική επέκταση της Αττικής Οδού. Για την επέκταση προς Ραφήνα, όπως πρόσφατα αποκάλυψε το ypodomes.com υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για διπλή σύνδεση (από Παλλήνη και από το Αεροδρόμιο), ενώ ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, ανέφερε πως ένα τμήμα θα είναι υπόγειο.

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών σημείωσε στο master plan του λιμανιού της Ραφήνας πως υπάρχουν δύο πράγματα. Η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού θα είναι υπόγεια και θα κατασκευαστεί ένας τερματικός σταθμός για να εξυπηρετεί το λιμάνι, λύνοντας οριστικά το θέμα της πρόσβασης με μέσα μαζικής μεταφοράς. Η χάραξη έχει οριστεί ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η διαβούλευση με τους δήμους της περιοχής.

Η επέκταση προς Λαύριο είναι παλιά υπόθεση που έρχεται και πάλι στην επιφάνεια και θα αφορά στη διαπλάτυνση του υφιστάμενου άξονα από το Μαρκόπουλο μέχρι το λιμάνι. Ο αυτοκινητόδρομος και ο σιδηρόδρομος θα ενώσουν το νότιο λιμάνι της Αττικής με τον πολεοδομικό ιστό της πρωτεύουσας, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα δίκτυο μεταξύ Μεσογείων και Λαυρεωτικής.

Η αστική σήραγγα Ηλιούπολης

Αναφορικά με την τέταρτη επέκταση της Αττικής Οδού, αυτή θα είναι η περίφημη αστική σήραγγα Ηλιούπολης που θα ενώνει τη Λεωφόρο Κατεχάκη και τον Καρέα με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης σε ελάχιστα λεπτά.

Πρόκειται για μία σήραγγα χωρίς εξόδους η οποία θα είναι μία συνέχεια της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού και η οποία θα λειτουργεί ως παρακαμπτήριος για τη Λεωφόρο Καρέα, την Κατεχάκη και τη Μεσογείων, κάνοντας πραγματικότητα την απευθείας και χωρίς φανάρια σύνδεση των νοτίων προαστίων με τα βόρεια προάστια και τα Μεσόγεια.

Είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένη με την επένδυση του Ελληνικού καθώς παράλληλα σχεδιάζεται και η ανισοπεδοποίηση του τμήματος της Λ. Βουλιαγμένης που ξεκινά από το ύψος της Ηλιούπολης (κοντά στο Metro Mall) και θα καταλήγει στο ύψος του Ελληνικού (κοντά στον ΑΒ).

«Στην Αττική τρέχουμε για να αλλάξουμε ουσιαστικά όλο τον τρόπο μετακίνησης στην Αττική. Και φανταστείτε, μαζί με τα έργα μετρό, πώς θα είναι η Αττική τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο κ.Καραγιάννης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here