Μία από τις μεγαλύτερες «πληγές» της εκστρατείας εμβολιασμού με στόχο την επίτευξη του πολυπόθητου τείχους ανοσίας αναμένεται να κλείσει σήμερα με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό κατ’ οίκον των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα.

Η δυνατότητα αυτή είχε προαναγγελθεί αρκετούς μήνες πριν ωστόσο μόλις αυτήν την εβδομάδα ξεπεράστηκαν και τα τελευταία εμπόδια στην υλοποίησή της.

Πλέον, ο θεράπων ιατρός θα μπορεί να δηλώσει τους ασθενείς πολίτες, έτσι ώστε να καταρτιστεί το πρόγραμμα εμβολιασμού τους, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η πιστοποίηση και η ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα, μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε γιατρό στην Ελλάδα, είτε δημόσιου, είτε ιδιωτικού τομέα.

Η ένταξη στο πρόγραμμα αφορά άτομα τα οποία έχουν σοβαρή, εκτός από τη λειτουργικότητά τους, και πολύ μεγάλη δυσκολία μετακίνησης.

Πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό, είτε σε περιπτώσεις που έχουν βαριά ψυχική νοητική νόσο, παραδείγματος χάρη, στις περιπτώσεις Αλτσχάιμερ.

Ο εμβολιασμός κατ’ οίκων θα πραγματοποιηθεί είτε από ιδιώτες γιατρούς, είτε από κινητά συνεργεία της «Επιχείρησης Ελευθερία». Όταν κάποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα, θα ειδοποιείται σε εύλογο χρονικό διάστημα για το πότε θα γίνει ο εμβολιασμός του.

Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός κατ’ οίκον έχει ξεκινήσει σε απομακρυσμένες περιοχές.

Από σήμερα επίσης, οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό με οποιοδήποτε εμβόλιο αυθημερόν, δηλαδή την ίδια μέρα, δεδομένου ότι υπάρχει διαθεσιμότητα σε εμβολιαστικό κέντρο.

Από την κυβερνητική φαρέτρα βγαίνει επίσης το όπλο του εμβολιασμού αυθημερόν, με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα εμβόλια. Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους μέσα από την πλατφόρμα και στη συνέχεια να προσέρχονται στο εμβολιαστικό κέντρο της επιλογής τους για να κάνουν το εμβόλιό τους.

Στο πλάνο και οι έφηβοι 12-15 ετών

Καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα της πανδημίας που φέρει τον κωδικό όνομα «μετάλλαξη Δέλτα», η ανάγκη οχύρωσης απέναντί του επηρεάζει αναπόφευκτα και τις μικρότερες ηλικίες, καθώς φαίνονται να «μαρκάρονται» στενά από τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για εμβολιασμό των παιδιών από 12 ετών και άνω, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την περιοδεία του τη Δευτέρα στη Μεσσηνία.

Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα καθώς το θέμα φαίνεται πως συζητείται από την Επιτροπή.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα ακούσει τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών ενώ τόνισε ότι οι γονείς θα έχουν την ευχέρεια να πάρουν την όποια απόφαση και πως δεν πρόκειται ποτέ ο εμβολιασμός για τα παιδιά να είναι υποχρεωτικός.

Από σήμερα εξάλλου οι νέοι ηλικίας από 18-24 ετών θα μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα freedompass.gov.gr και να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγείται η οικονομική ενίσχυση των 150 ευρώ. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι όσοι έχουν γεννηθεί από το 1996-2003 να έχουν ολοκληρώσει την πρώτη δόση του εμβολιασμού ή έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here