Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Μέχρι 710 ευρώ η επιδότηση

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

0
46

Αύριο, Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών, με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και την Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου να ανακοινώνουν τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η «επιδότηση θα ξεκινάει από 30% και θα φτάνει το 50% του κόστους συσκευών, ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού». Θα κυμαίνεται από 135 ευρώ έως τα 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδότησης θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Οι ωφελούμενοι δεν θα λάβουν χρήματα στα χέρια τους, αλλά ψηφιακό κουπόνι, το οποίο θα μπορούν να εξαργυρώσουν.

Όσοι δικαιούνται την επιδότηση θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών.

Με αυτό το πρόγραμμα αναμένεται η κατανάλωση ανά νοικοκυριό να μειωθεί έως 40% και το κέρδος σε ετήσια βάση για ένα νοικοκυριό μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ.

Η αίτηση για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα γίνεται μόνο με την χρήση του κωδικού TAXIS και τον αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης ενώ δικαιούχοι είναι όλοι και όσοι έχουν κύριες αλλά και μη κύριες κατοικίες.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται σταδιακά στην υπηρεσία allazosyskevi.gov.gr, με βάση τον ΑΦΜ των πολιτών.

Ο υπουργός Ενέργειας εξήγησε ότι οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με σύστημα μοριοδότησης με τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τις οικογένειες ΑμεΑ να έχουν αυξημένη μοριοδότηση.

Παράλληλα σημείωσε πως, όσοι βρεθούν εκτός του αρχικού αριθμού δικαιούχων λόγω μοριοδότησης, παραμένουν επιλαχόντες ώστε, σε περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος, να μπορούν να γίνουν δικαιούχοι σε επόμενο χρόνο.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας το ενεργειακό κέρδος από την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών υπολογίζεται σε 209.000 μεγαβατόρες το χρόνο, ποσότητα ενέργειας που, όπως είπε, είναι ίση με αυτήν που καταναλώνει συνολικά μια πόλη 100.000 κατοίκων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ