Γιάννης Μπασκάκης

Ο πρωθυπουργός ζήτησε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για την «ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημόσιου Διαλόγου», θέλοντας να στοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να μεταθέσει τη συζήτηση από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση Λιγνάδη ● «Άδειασμα» στη Μενδώνη, αλλά την καλύπτουν.

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία πιέζεται έντονα μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη και επιδιώκει τώρα να βγει από τη δύσκολη θέση μέσω ενός αντιπερισπασμού. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ζήτησε συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής, με θέμα «την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου», για τον ευτελισμό των οποίων σκοπεύει να προσπαθήσει να υποδείξει ως υπεύθυνη την αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να φέρει εκείνη στη θέση του απολογούμενου, μεταθέτοντας τη συζήτηση από το θέμα των χειρισμών της στην υπόθεση Λιγνάδη.

Βέβαια όσον αφορά το ίδιο το θέμα του δημοσίου διαλόγου, από εκεί που πράγματι είδαμε να αντιγράφεται επισήμως η ακροδεξιά παραληρηματική ρητορική του «Μακελειού» ήταν από στελέχη της Ν.Δ. και συγκεκριμένα τον βουλευτή της Μακάριο Λαζαρίδη με τα όσα είπε περί «κίναιδου και παιδεραστή Βελουχιώτη».

Σε αυτό το πλαίσιο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είπε χθες: «δυστυχώς, η Αντιπολίτευση, μέρος της Αντιπολίτευσης επιλέγει να σύρει στον βούρκο την πολιτική αντιπαράθεση» και πρόσθεσε: «Η συζήτηση αυτή έχει νόημα και έχει νόημα να τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας και να πει αν αποκηρύσσει αυτά, αν συμφωνεί με το hashtag “Ν.Δ.-παιδεραστές”. Αν συμφωνεί με μια επάνοδο στον κατήφορο αυτό που θυμίζει αντιμνημονιακά χρόνια, κρεμάλες και συνολική ισοπέδωση και να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ενώ για τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία η κυβέρνηση θα ήθελε μαζί της εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος είπε: «Να τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα κόμματα αν αυτό είναι το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου που θέλουμε. Και να απαντήσουν τα κόμματα αν πρέπει ή όχι, αν έχουμε ή όχι δημοκρατική υποχρέωση να ορθώσουμε ένα τείχος και ένα ανάστημα απέναντι σε αυτό τον κατήφορο».

Την ίδια ώρα το μέγαρο Μαξίμου, σπεύδει τώρα από τη μία να «αδειάσει» την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αλλά από την άλλη την καλύπτει κιόλας, δηλώνοντας ότι εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ο οποίος, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, εμφανίζεται διστακτικός να προχωρήσει στην αποπομπή της. Και όλα αυτά την ώρα που οι φωνές που ζητούν την παραίτηση της κ. Μενδώνη επεκτείνονται πλέον ακόμα και στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Πώς «άδειασε» λοιπόν χθες το μέγαρο Μαξίμου τη Λίνα Μενδώνη; Πρώτα απ’ όλα μέσω του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Ακη Σκέρτσου. Ειδικότερα ο κ. Σκέρτσος (ρ/σ ΣΚΑΪ) παραδέχτηκε ότι στο πρόσωπο του Δ. Λιγνάδη για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου υπήρξε «μια λανθασμένη επιλογή, η οποία έγινε από το υπουργείο Πολιτισμού, η οποία αποσύρθηκε και πλέον βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης». Με άλλα λόγια τη «λανθασμένη» αυτή επιλογή χρέωσε ευθέως στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Παράλληλα, επιχειρώντας να αποκρούσει τις κατηγορίες για κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης, ο Α. Σκέρτσος υποστήριξε ότι «από τη στιγμή που υπήρξε μια συνέντευξη χωρίς να είναι επώνυμη, το τονίζω αυτό, την ίδια ημέρα ζητήθηκε η παραίτηση και δόθηκε η παραίτηση», κάτι που αποτελεί βέβαια αλλαγή γραμμής για το μέγαρο Μαξίμου, το οποίο μέχρι πρότινος, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη (15.2.2021) έλεγε ότι ο Δ. Λιγνάδης «παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους».

Η «ατυχής έκφραση»

«Αδειασμα» προς την κ. Μενδώνη αποτελούν και οι χθεσινές δηλώσεις της Αριστοτελίας Πελώνη, η οποία ρωτήθηκε αν συμφωνεί η κυβέρνηση με τη δήλωση της Λ. Μενδώνη ότι ο Δ. Λιγνάδης είναι «επικίνδυνος άνθρωπος» και απάντησε ότι «ήταν μια ατυχής έκφραση. Αυτό το κρίνει η Δικαιοσύνη». Και όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη της κ. Μενδώνη, ότι εξαπατήθηκε, «άδειασε» και πάλι την υπουργό Πολιτισμού, κάνοντας λόγο για «ατυχή επικοινωνιακό χειρισμό». Παρόλα αυτά, στην ερώτηση αν τίθεται θέμα απομάκρυνσης της υπουργού Πολιτισμού, η κ. Πελώνη κάλυψε την τελευταία, δηλώνοντας ότι «ένας ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός, όπως ήταν αυτός, δεν συνιστά λόγο αποπομπής.

Η κυβέρνηση στηρίζει την κυρία Μενδώνη. Η κυρία Μενδώνη είναι μία καλή υπουργός, με σημαντικό έργο στο υπουργείο Πολιτισμού». Παράλληλα απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση αν η παραίτηση Λιγνάδη ζητήθηκε ή δόθηκε αυτοβούλως, επαναλαμβάνοντας ότι «η παραίτηση του κ. Λιγνάδη, που εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε, έγινε αμέσως φυσικά δεκτή».

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη και οι οποίες εκφράζονται πλέον και από στελέχη της Ν.Δ., με την ευρωβουλευτή του κόμματος Ελίζα Βόζεμπεργκ να δηλώνει (ρ/σ ΘΕΜΑ 104.6) ότι η κ. Μενδώνη «έχει πολιτική ευθύνη. Οφειλε να διευκολύνει, να παραιτηθεί, τη στιγμή που είτε ξεγελάστηκε, είτε εξαπατήθηκε, αυτά τα οποία είπε τέλος πάντων, δεν τα ενστερνίζομαι, είναι η άποψή της». Βολές κατά της Λίνας Μενδώνη εξαπέλυσε και ο Θάνος Πλεύρης (ΣΚΑΪ).

Αυτός αναφορικά με τα όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου της: «Την επικινδυνότητα θα την κρίνουν τα δικαστήρια, οι Αρχές, δεν θα την κρίνει η πολιτική ηγεσία». Και πρόσθεσε: «Εάν εξαπατήθηκε ή όχι πάλι είναι ένα αντικειμενικό στοιχείο το οποίο οφείλει να απαντήσει η υπουργός τι εννοεί διότι ο πολιτικός κατά την άποψή μου δεν νοείται να λέει εξαπατήθηκε ή όχι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here