Ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου πρότεινε μια «συνεργασία του Παρθενώνα» με την Ελλάδα που θα μπορούσε να δει τα μάρμαρα να επιστρέφουν στην Αθήνα μετά από περισσότερα από 200 χρόνια.

Τα γλυπτά – 17 μορφές και μέρος μιας ζωφόρου που διακοσμούσε τον 2.500 ετών ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη – τραβήχτηκαν από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν πρεσβευτής της Βρετανίας στην Οθωμανική αυτοκρατορία, και έκτοτε αποτελούν αντικείμενο μακροχρόνιας διαμάχης για το πού πρέπει να εκτεθούν.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Sunday Times Culture, ο Τζόναθαν Γουίλιαμς είπε ότι το Βρετανικό Μουσείο ήθελε να «αλλάξει το πνεύμα της συζήτησης» γύρω από τα μάρμαρα.

Ο Ουίλιαμς δήλωσε: «Αυτό που ζητάμε είναι μια ενεργή «συνεργασία του Παρθενώνα» με τους φίλους και συναδέλφους μας στην Ελλάδα. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση μέσα στην οποία μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας».

Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει πει ότι θα παραδώσει τα γλυπτά πίσω, με τον Ουίλιαμς να υποστηρίζει ότι αποτελούν «απολύτως αναπόσπαστο μέρος» της συλλογής.

Ωστόσο, είπε ότι «θέλουν να αλλάξουν το πνεύμα της συζήτησης», προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να «βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν γύρω από την πολιτιστική ανταλλαγή ενός επιπέδου, έντασης και δυναμισμού που δεν έχει σχεδιαστεί μέχρι στιγμής».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα χαρούμε να δανειστούμε και να δανείσουμε. Είναι αυτό που κάνουμε».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει επανειλημμένα την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, προσφέροντας μάλιστα να δανείσει κάποιους από τους άλλους θησαυρούς της χώρας του στο Βρετανικό Μουσείο σε αντάλλαγμα.

Ο Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, αλλά είπε: «Τα μικρά βήματα δεν αρκούν. Θέλουμε μεγάλα βήματα».

Ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης, δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «βάση για εποικοδομητικές συνομιλίες» με την προσφορά «θετικής συνεργασίας του Παρθενώνα».

Και πρόσθεσε: «Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, η επιστροφή τους θα ήταν μια ιστορική πράξη. Θα ήταν σαν οι Βρετανοί να αποκαθιστούσαν την ίδια τη δημοκρατία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ